Esittely

Olen 47 –vuotias perheenisä ja diplomi-insinööri Vihdistä. Poliittiset teesini ovat tiivistetysti: vastuullinen taloudenhoito ja laadukkaat palvelut. Lähdin ehdolle kunta- ja aluevaaleihin, koska haluan varmistaa laadukkaat lähipalvelut asuinpaikasta riippumatta. Osalle meistä lähipalvelu tarkoittaa neuvolapalveluita tai pääsyä lääkärille lähiterveyskeskuksessa. Osalle lähikoulu tai päiväkoti on tärkein lähipalvelu. Olen itse kokenut lapsiperhearjen ja nähnyt sen ilot ja myös varjoisammat hetket. Toisaalta olen nähnyt myös sen, kuinka äitini oli aikanaan isäni omaishoitajana ja nyt puolestaan siirtynyt ensin senioritaloon ja sieltä vuodeosaston kautta vanhainkotiin. Ja paljon näiden kokemusten väliltä. Haluan olla osaltani rakentamassa yhteiskuntaa, joka kannustaa menestymään, mutta joka toisaalta myös pitää heikoimmistaan huolen. Toimin yksityisellä sektorilla tuotetietoarkkitehtina. Vapaa-aika kuluu pitkälti poliittisen toiminnan merkeissä. Olen kunnanvaltuutettu, Elinvoimalautakunnan varapuheenjohtaja ja kunnanhallituksen varajäsen. Lisäksi olen Tekniikan akateemiset TEK:n valtuutettu ja hallituksen jäsen. Kyläaktiivisuuteeni kuuluu Haimoon kyläyhdistyksen puheenjohtajuus.

keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Avoimuutta ja päätöksentekoa paremmin tukeva järjestelmä Vihtiin

Demokratia toimii vain, jos kansalaiset kykenevät osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Nykyisin meillä on käytössä monipuolinen valikoima työkaluja osallistamiseen, mutta käytämmekö niitä tarkoituksenmukaisella tavalla? Kuntalaisten on hyvä tietää esimerkiksi tulevista asemakaavoista ja käydä kuulemisen yhteydessä asiaankuuluva kansalaiskeskustelu. Usein kuuleminen pelkistyy lausuntojen pyytämiseksi eri tahoilta, ja lausuntojen pyytäjien välinen kommunikaatio ei pääse jalostamaan itse hanketta. Vaihtoehtoisesti keskustelua käydään sosiaalisen median sivustoilla, jonne keskustelu sitten hukkuu uusien viestin alle, eikä palaute jalostu mihinkään viralliseen kanavaan. 

Mutta tähän on ratkaisu. Kotimainen, aika- ja paikkariippumattoman osallistamisen mahdollistava Otakantaa -palvelu. Tämä avoimeen lähdekoodiin perustuva palvelu on Oikeusministeriön ylläpitämä, ja laajassa käytössä mm. Oulussa. Kunnalle ratkaisu on kevyt, riittää kun haetaan viranomaistunnukset, julkaistaan hanke palvelussa, osallistetaan kuntalaiset ja järjestöt avoimeen dialogiin kunnan kanssa, ja lopuksi poimitaan automaattisesti tehty yhteenveto päätöksenteon tueksi. Palvelun keskeinen tarkoitus on helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia, sekä lisätä päätösten valmistelun ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja parantaa näin päätösten laatua. 

Paavo Muranen ja Mikko Lasanen, Keskustan kuntavaaliehdokkaat

(Kirjoitus on julkaistu Luoteis-Uusimaa -lehdessä 22.5.2021)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaalivankkurit taas liikkeelle

Muutaman viikon päästä on ensimmäiset yhdistetyt alue- ja kuntavaalit. Itselleni kyseessä ovat toiset aluevaalit ja neljännet kuntavaalit. J...